טיפול במילים פשוטות

פשוט להבין - פשוט ליישם

בסיס מבטחים

“ילד שמרגיש בטוח בדמות המטפלת שלו יחקור את סביבתו בביטחון, מתוך ידיעה שיש לו לאן לשוב אם ייתקל בקושי או סכנה. תחושת ביטחון זו היא שמאפשרת התפתחות בריאה ויכולת להתמודד עם אתגרי החיים.”

רקע והגדרה

המושג “בסיס מבטחים” הוא מרכיב מרכזי בתיאוריה של ההתקשרות (Attachment Theory), שפותחה על ידי ג’ון בולבי והורחבה על ידי חוקרים נוספים, בהם מרי איינסוורת’. התיאוריה מתארת את הקשרים הראשוניים של תינוקות עם הדמויות המטפלות בהם ואת השפעתם על ההתפתחות הרגשית, החברתית והקוגניטיבית בהמשך החיים.

מהו בסיס מבטחים?

בסיס מבטחים מתייחס לנוכחות של דמות התקשרות יציבה, זמינה ורגישה, המאפשרת לילד לחקור את סביבתו בביטחון מתוך ידיעה שיש לו לאן לשוב כאשר הוא זקוק לתמיכה, הרגעה או הגנה. דמות זו מספקת תחושת ביטחון המהווה תשתית לפיתוח עצמאות, חוסן נפשי ויכולת ויסות רגשי.
הקשר עם דמות ההתקשרות מעצב את דפוסי ההתקשרות של הילד, אשר משפיעים על האופן שבו הוא תופס מערכות יחסים לאורך כל חייו. כאשר הילד זוכה לבסיס מבטחים עקבי, הוא לומד לסמוך על אחרים, לפתח תחושת ערך עצמי וליצור קשרים בריאים ויציבים.

בסיס מבטחים ומערכת ההתקשרות

מערכת ההתקשרות מופעלת בעיקר במצבים של לחץ, פחד או חוסר ודאות. במקרים אלו, הילד פונה לדמות ההתקשרות בחיפוש אחר ביטחון. כאשר הדמות מגיבה אליו ברגישות ובעקביות, הילד מפתח התקשרות בטוחה, אשר מאפשרת לו להתמודד בצורה יעילה יותר עם אתגרי החיים. לעומת זאת, חוסר עקביות או חוסר זמינות רגשית עלולים להוביל להתקשרות לא-בטוחה, אשר עשויה להשפיע על התנהגותו וקשריו החברתיים בעתיד.
המשגה זו של בסיס מבטחים אינה מוגבלת לילדות בלבד – היא רלוונטית גם במערכות יחסים בבגרות, שם בני זוג, חברים קרובים או דמויות משמעותיות אחרות יכולים למלא תפקיד דומה ביצירת תחושת ביטחון ותמיכה רגשית.

מקור

Bowlby, J. (1988). A Secure Base: Parent-Child Attachment and Healthy Human Development. Basic Books.
Ainsworth, M. D. S., Blehar, M. C., Waters, E., & Wall, S. (1978). Patterns of Attachment: A Psychological Study of the Strange Situation. Lawrence Erlbaum Associates.

Next Post

יחסים סימביוטיים הורה-ילד

ג מרץ 11 , 2025
“בתחילת חייו, התינוק אינו מבחין בינו לבין אמו; הוא חי במצב סימביוטי שבו החוויה שלו מעוצבת מתוך אחדות עם הדמות המטפלת. עם הזמן, על האם לאפשר לו מרחב להיפרדות, אחרת הסימביוזה עלולה להפוך לכבדה ולעכב את צמיחתו הרגשית.” סימביוזה ביחסי אם-ילד המונח “סימביוזה” ביחסי אם-ילד מתאר שלב מוקדם בהתפתחות הרגשית, שבו התינוק והאם נתפסים כיחידה […]

תגיות נצפות