טיפול במילים פשוטות

פשוט להבין - פשוט ליישם

טלפון חכם לילד – חששות וכלים

טלפון חכם לילד – חששות וכלים

הורים חסרי אונים מול הטלפון הנייד ובצדק. ללא השגחה זהו נשק שפוגע בנפשו, אך הגנה מותאמת תאפשר לו מרחב בטוח גם בעולם טכנולוגי שכזה.

״כשהוא מחזיק בטלפון הוא מנותק לגמרי. פתאום הוא בעולם שלו, פשוט לו שומע כלום. זה מדהים. אני קוראת לו והוא לא עונה, כשאני ניגשת וקוראת לו בקול רם והוא כמו מתעורר פתאום…״ אבל לא די בכך, לאט עם הזמן הוא נהיה פחות סבלני, כועס יותר ״אני פשוט חסרת אונים… מרגישה שאני מזניחה. שאני צריכה להיות חזקה מולו אבל לא יודעת איך״.

הוא נשאב פנימה ולא רואה דבר מסביב - זה חזק ממנו / מעיין אטר

זו לא אשמתו – זה גדול עליו

הורים מתמודדים היום עם מציאות מורכבת מאוד. כמות הגירויים סביב הילדים עצומה וגדולה משמעותית מזו שהייתה כשאנו ההורים היינו ילדים. עצמת הגירויים חזקה מזו שהכרנו בילדותנו. ההתמודדות בנושא הטלפון הנייד היא דוגמא טובה לכך. זו התמודדות קשה ומורכבת שהורים ׳נלחמים׳ בה ולפעמים, כשלא מצליח, מרפים ומתעלמים ממנה. חלקנו נגבש תפיסה שזה בסך הכל מכשיר טלפון תמים, שזהו העולם שבו אנחנו חיים, וככה זה. חלק אחר, קפדני יותר רואים בו נשק לכל דבר ועניין – ולא סתם.

איך נדע מהו הטלפון הנייד עבור הילד וכיצד נכון להגיב? התשובה יכולה להיות מושפעת גורמים רבים שכדאי מאוד לחשוב עליהם. למשל:עד כמה הילד שלנו יציב ומגובש? עד כמה הוא בוגר? מהי היכולת שלו לעמוד מול סיפוק ותסכול? איזה חלק יש למכשיר הנייד אצלנו בסביבה הביתית? איזה חלק יש בסביבה החברתית, מהם האמונות הפנימיות שלנו ההורים ביחס לשימוש בנייד? עד כמה הילד רואה בנו סמכות? עד כמה ההורה מרגיש שיכול לסמוך על הילד? ועוד…

טלפון: מצמיח או מוביל לאסון

ראשית אני מציע לא להתייחס למכשיר זה כאל טלפון, הוא מזמן כבר מחשב לכל דבר. כמו כל מחשב גם למכשיר הנייד יתרונות רבים מאוד. מהצד האחד, זהו כלי נוח ורב עוצמה. כלי המסייע לתקשורת והשתייכות, למשחק משותף, להתפתחות, להשגת מידע ועוד. אין כל ספק שהוא כלי תמך משמעותי וחשוב בחקרנות של הילד, בפרט בסביבה המודרנית של היום. בעזרתו הילד מוצא תשובות, מרחיב ידיעותיו ולומד. ממש כפי שאנו נעזרים בו.

מצד השני, המכשיר הנייד מספק בקלות את המענה לגירויים ומייצר גירויים מעצמו. כל אחד מאתנו מצא עצמו ניגש למכשיר בכדי לחפש משהו מסוים ומצא עצמו נשאב פנימה, מתנתק מהסביבה ולאחר זמן מחפש דברים רבים שאינם קשורים לנושא שחיפש כשניגש לראשונה. לצורך ההבנה נקרא לזה חיפוש עודף.

וכאן טמונה הסכנה. החיפוש העודף נוצר מגירויים פנימיים שמזינים את הצורך להמשיך ולחפש. על הגירויים הנוספים האלה אין כל בקרה ולילדים אין את הכוחות לעצור ולהתעלם מהם. גם למבוגרים קשה לעשת את זה. אצל הילד נוצר מתח מהתמודדות עם מעגל גירויים מתעצמים ששואבים אותו פנימה מצד אחד ועם המציאות ש׳מפריעה׳ מהצד השני. כל גורם חיצוני אחר פשוט מפריע ומעצים את התסכול.

חשוב לציין שסיכון זה נכון לכל המסכים בהם עושה הילד שימוש אך גובר עוד יותר במכשיר הטלפון הנייד, להבדיל משאר המסכים מכשיר זה נישא בכיסו וזמין לו בכל עת. 

להגן עליו מפני אסון

הגנה נוצרת על-ידי פיקוח ושמירה כל גבולות המרחב. נכון, המילה גבול מקבלת לעיתים קרובות קונוטציה שלילית. רבים מרגישים שאם הם מניחים גבול לילד הם מצמצמים אותם ופוגעים בחופש שלו. זו טעות.

הגבול תוחם את המרחב ויוצר בתוכו חופש פעולה מוגן. בעבודה עם הורים לא פעם אני מבקש מהם להתבונן בקיר המלוכלך בסימני הגועש ולספר מה הם רואים. התיאור הנפוץ הוא ״לכלוך״ או ״כלום״. כאן אני לוקח מסגרת שהכנתי מראש ומניח על אזור מסוים בקיר. התיאור משתנה ברגע. פתאום בין סימני הלכלוך יכול ההורה בקלות לראות חיבורים, נקודות ואף משמעות. כך תורם הגבול ליצירת מרחב מוגן אצל הילד. הוא מגדיר את המרחב ומסייע לילד למקד עצמו בתוכו.

מיקוד מסייע לילד להרגיש את עצמו קיים בתוך מרחב שהוא יכול לפעול בתוכו מבלי לאבד את עצמו בתוכו. כל עוד נשמר המרחב המוגן יכול הילד לפתח עצמו, לבחור נכון יותר ביחס לגירויים שנובעים מתוכו ובכך לפתח עוד ועוד מיומנויות. עם הזמן נוצרת יכולת טבעית לעשות זאת גם כאשר הגבולות מתרחקים ממנו. כך למשל נוצרת מיומנות וויסות רגשי.

ברשתות החברתיות קל לפספס
הירשמו לבלוג וקבלו במרוכז נושא בכל תקופה

איך לייצר מרחב מוגן

העיסוק בגבול ושמירה על הסמכות מתבסס על תיאום בין ההורים, הסכמה על קו ברור ושמירה על עקביות. התגובות שלכם ההורים צריכות להיות דומות וקבועות אחרת הגבול אינו ברור לילד ולכן הוא מתקשה להפנים אותו. וכך נותר גבול פרוץ שאינו מייצר הגנה.

מספר דוגמאות לשאלות מנחות בחשיבה ההורית:

  • כמה זמן ביום לדעתכם נכון לילד להשתמש במכשיר?
  • באלו שעות נכון לדעתכם שלא תהיה לו גישה אליו כלל?
  • באילו מקומות אינכם רוצים שהילד יהיה מחובר למכשיר (למשל באירועים משפחתיים או נסיעה ברכב)?
  • אילו חומרים נחשבים מוגנים בעיניכם ואלו הייתם רוצים למנוע אליהם גישה?

אלו רק כמה דוגמאות. יש עוד שאלות רבות וככל שתרחיבו את החשיבה כך יהיה לכם ברור יותר מה נכון עבורכם.

את התשובות רשמו לעצמכם בצורה מסודרת ובחרו כלי המאפשר ליישם. כיום, קיימים כלים רבים, פשוטים ולא יקרים המאפשרים לשלוט בצורה מלאה על אופן השימוש, מעקב על התכנים ועל משך זמן השימוש במכשיר או בחלקים ממנו (למשל להקציב זמן למשחק מסוים) ללא כל בעיה. אם אינכם יודעים איך, בקשו עזרה.

לאחר שתכירו את הכלי ותיישמו בו את התכנית שרשמתם זה הזמן לשבת עם הילד ולדבר על כך. שתפו אותו, הסבירו לו ותנו לו לחוות דעה (הגבול לא יכול ׳ליפול׳ עליו מהשמיים).

דוגמא לנקודות מנחות לשיח עם הילד:

  • שתפו שאתם רואים שחשוב לו ושהוא נהנה מהשימוש בטלפון הנייד
  • שתפו שאתם רואים את השימוש שלו ומודאגים מעט. שאתם רוצים לשמור עליו.
  • ספרו שאתם חוששים מהחשיפה שלו לתכנים מסוימים ולכן החלטתם לצמצם לו את הגישה אליהם
  • ספרו שאתם רואים שהמכשיר שואב ושאתם חושבים שבזמנים מסוימים לא נכון להשתמש ולכן הגבלתם אותם.
  • שאתם חושבים שהמשחק המסוים (למשל משחק באלימות) משפיע עליו יותר ולכן הוא גם מוגבל יותר.

נהלו זאת בשיחה, שמעו מה יש לו לומר. אולי אפילו תאפשרו לו מעט יותר.

לאפשר צמיחה במרחב מוגן

השימוש במכשיר נייד, במסך ובמחשב הוא לא בחירה, זה העולם בו הילדים שלנו גדלים. הם עושים במסך שימוש, לומדים דרכו ורוכשים שפה חשובה. הם רואים אותנו עושים כך, המורים מתקשרים איתם דרכו ועוד… בין אם נסכים שזה טוב ובין אם לאו: זוהי המציאות. איתה צריך להתמודד ובתוכה לסייע ולכוון לטוב. התעלמות מהמציאות הזו, חוסר הסכמה לה והעדר התייחסות אליה היא הזנחה שמותירה את הילד חשוף לסכנה.

זו לא אשמתו! אין לו את הכלים להתמודד המציאות הזו ומולה. הוא נשאב לתוכה, מאבד את עצמו בתוכה ותוקף את שמפריע לו.

שמרו עליו, סייעו לו להגן על עצמו. אל תניחו בידו ״כלי נשק״ ללא השגחה, הוא ייפגע בו. זה קורה גם לנו…

Next Post

הורות לילד לקוי למידה (וידאו)

ו יול 23 , 2021
גם אתם חשים חוסר הנוחות כשאתם רואים אותו בוהה במסך ולא זז? ששוב המורה מתלוננת שהוא לא משתף פעולה? גם אתכם מציפה תחושת דאגה, כשאתם רואים קשה לו והוא פשוט לא מצליח? גם אתם מהרהרים שאולי זה קצת יותר מחוסר רצון. אולי הוא בעצם לא יכול? אולי הוא לקוי למידה? זו הרצאת וידאו קצרה בדיוק בשבילכם. https://eater-blog.com/wp-content/uploads/2021/07/להיות-הורה-לילד-לקוי-למידה-9.4.mp4 […]

תגיות נצפות