טיפול במילים פשוטות

פשוט להבין - פשוט ליישם

למה הוא לא מסוגל להתרכז

למה הוא לא מסוגל להתרכז

מצבי מצוקה הגוררים תחושות סטרס הם מצבי התנהגות טבעיים שמטרתם לאפשר התמודדות עם איום. באופן טבעי הם מלווים בקשיים תפקודיים שונים כגון קשיי ריכוז, קשיים בשיקול הדעת, קושי בקבלת החלטות ועוד. הסיבה לכך נובעת ממערכות הגוף שמרכזות את המשאבים לתפקודים אחרים, כמו למשל לחימה. נוסף כשמצב המצוקה מתמשך מערכות החשיבה נודדות אל דאגות שמקורן בעבר ובעתיד, ואלה ממלאות את זיכרון העבודה שלנו עד אפס מקום. לעומת זאת, המערכות הפיזיות נמצאות במצב של עוררות ודריכות לכל שינוי שמקורו ב ׳כאן ועכשיו׳, מוכנות למתן מענה התנהגותי לאיום, בין אם הוא ממשי ובין אם הוא דמיוני.

כאשר אנו המבוגרים מתגייסים לפעולה אנו לעוטים על עצמנו ״תפקיד״ בשעזרתו אנו מקבלים משמעות, הגדרה וחיוניות תפקודית. התפקיד מסייע לנו לתעל את אותה מוכנות אל פעולה אחרת שקשורה למצב. זו ׳קרקע׳ המסייעת לנו לחוש את עצמנו ואת החיבור שלנו למציאות העכשווית. זו בדיוק הסיבה שאנשים הלוקים בהלם קרב מתבקשים מיד לקבל תפקיד חדש וכמה שיותר מהר.

גם הוא נודד מעל המציאות

אנו המבוגרים נוטים להפציר בילדינו לשוב לשגרה במהרה: מבקשים ממנו להתרכז במפגש הזום וטוענים שאיכות המפגש רדודה ואיננה ׳למידה׳. עלינו לזכור שבדיוק כמונו גם הילד נודד במחשבות ואלי איבד את החיבור למציאות. הוא לא פנוי לחשיבה גבוהה, גם מערכות העצבים שלו מוכנות למצב ללחימה. זה לא שהוא לא רוצה, הוא פשוט לא יכול כרגע.

בשונה מאיתנו הילד לא מבין את המצב, הוא מסוגל לקשור אותו לעבר ופחות יודע לחבר לתרחיש עתידי שאינו דמיוני לגמרי. לכן הוא בורח, נודד, מתעלם או מגלה סימני תוקפנות.

 

בימים בהם המצוקה נמשכת למערכת החינוך יש תפקיד מרכזי, שכלל אינו קשור ללמידה. בעזרת המפגשים מרחוק הילדים רואים פרצופים מוכרים של חברים מבית הספר ושל המורה.  חשיבות המפגשים היא בכך שהם מסייעים לו להחזיק את רצף המציאות הקיימת גם מעבר לתחושות הקשות שהוא חווה כרגע במצוקה.

הצורך להיות בתנועה ובתפקיד

כשהילד משתתף בשיעור ספורט בזום שנראה לנו כל כך מגוחך הוא מקיים את אחד הדברים החשובים ביותר עבורו ברגע זה. המשחק והתנועה הם עבורו ״תפקיד״ שאותנו מציל כל כך.

  • צרו מפגשים רבים ככל שניתן, שיזכירו לו שמציאות ממשיכה והוא חלק מהרצף.
  • עודדו אותו להשתתף בכל מפגשי הזום, שירחיב עבורו את מעגל הפרצופים.
  • קדשו כל פעילויות תנועה וספורט, כדי שאברי החישה יגבירו את תחושת העצמי והקיימות.
  • תנו לו תפקיד אקטיבי שיסייע לו להרגיש חיוניות ויעצים לו את תחושת השליטה.

ממש בדיוק כפי שאנו עושים לעצמנו אך במודע ובהתאמה.

שלא ישארו עם זה לבד

החרדה היא אויב להתפתחות תקינה, היא מצמצמת את החקרנות, את הפעלתנות ואת הסקרנות הטבעית שמניעה כל ילד במסעו להתנסות ולהפנים את המציאות. 

  • לקריאה נוספת על חרדה – לחץ כאן
  • לזיהוי סימני חרדה ודיכאון – לחץ כאן
  • לכלים להתמודות על לחץ והגברת משאבי החוסן – לחץ כאן
  • מרכזים וסרטונים להתמודדות עם מצבי חרדה – לחץ כאן

Next Post

הקצנת רגישות ועצבנות

ש אוק 28 , 2023
לאחר מספר ימים של מתח, חרדה ועוררות גובהה בטח שמתם לב להתנהגויות מסוימות שאתם מכירים, אך מתבטאות בעוצמה חזקה יותר מבדרך כלל. למשל אנשים מופנמים נוטים להסתגר יותר, הגירויים החיצוניים עשויים ליצור בהם תסכול רב. אנשים שרגילים למידה רבה של שליטה בחייהם הופכים עצבניים יותר, עבורם כל שינוי נוסף מהווה סיכון ממשי להתדרדרות. אנשים רגישים […]

תגיות נצפות